Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko víta rozhodnutie odložiť referendum o pripojení Južného Osetska

Na archívnej snímke exprezident gruzínskeho Južného Osetska Anatolij Bibilov. Foto: TASR/AP

Moskva už niekoľkokrát za uplynulých niekoľko týždňov vyjadrila váhavosť v súvislosti s uvedeným referendom s tým, že je zaneprázdnená svojou inváziou na Ukrajinu.

Moskva 1. júna (TASR) - Rusko v utorok privítalo rozhodnutie gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko zatiaľ neusporiadať referendum o pripojení sa k Ruskej federácii. Informovala o tom agentúra DPA.

Takéto referendum "si vyžaduje dôkladnú analýzu a diskusie medzi stranami," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že Južné Osetsko tento krok s Ruskom vopred nekonzultovalo.

Moskva už niekoľkokrát za uplynulých niekoľko týždňov vyjadrila váhavosť v súvislosti s uvedeným referendom s tým, že je zaneprázdnená svojou inváziou na Ukrajinu.

Zacharovová však uviedla, že Rusko je o upevnení integrácie Južného Osetska pripravené diskutovať v budúcnosti.

Táto juhokaukazská odštiepenecká republika ohlásila zrušenie plánovaného referenda v pondelok. Referendum predtým zvolal bývalý juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov – podľa mnohých tento kontroverzný krok navrhol preto, aby si zaistil opätovné zvolenie do funkcie. Bibilova však v prezidentských voľbách začiatkom mája porazil Alan Gaglojev, ktorý k referendu zaujal kritický postoj.

Iniciatívu nazval predčasnou, napriek tomu však vyjadril podporu eventuálnemu pripojeniu Južného Osetska k Rusku. Po víťazstve vo voľbách Gaglojev signalizoval zámer diskutovať s Moskvou o integrácii regiónu do Ruska a ohlásil aj plány na návštevu Moskvy v blízkej budúcnosti. Dekrét o referende vydaný Bibilovom medzičasom zrušili.

Región Južné Osestsko, ktoré má zhruba 50.000 obyvateľov, sa od Gruzínska odtrhol v krvavej občianskej vojne začiatkom 90. rokov. V roku 2008 Rusko po krátkej vojne s Gruzínskom uznalo nezávislosť Južného Osetska i Abcházska – ďalšej gruzínskej odštiepeneckej republiky.

Oba regióny sú veľkej miery politicky, finančne, ekonomicky i vojensky závislé od Ruska. Na rozdiel od Južného Osetska však Abcházsko zdôraznilo, že sa neusiluje o pripojenie sa k Ruskej federácii.