Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vučič diskutoval s Putinom v Moskve aj o Kosove

Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a srbský prezident Aleksandar Vučič počas stretnutia v Kremli v Moskve 23. júna 2020. Foto: TASR/AP

Putin na schôdzke zablahoželal Vučičovi k víťazstvu jeho Srbskej pokrokovej strany (SNS) v nedeľňajších parlamentných voľbách.

Moskva 23. júna (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič diskutoval v utorok v Moskve so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Témou bola aj situácia v Kosove. Vučič pricestoval do ruskej metropoly, aby sa tam v stredu zúčastnil na vojenskej prehliadke na počesť Dňa víťazstva nad fašizmom, informovala agentúra TASS.

"Bolo pre mňa veľmi dôležité vypočuť si stanoviská a analýzy prezidenta Putina, mali sme úprimné a dobré stretnutie. Hovorili sme o všetkých kľúčových otázkach, o situácii v Kosove, v regióne, vo svete a o hospodárskej spolupráci. Ďakujem prezidentovi za jeho srdečnú pohostinnosť," napísal Vučič na Twitteri.

Putin na schôdzke zablahoželal Vučičovi k víťazstvu jeho Srbskej pokrokovej strany (SNS) v nedeľňajších parlamentných voľbách. Poznamenal, že Rusko a Srbsko majú veľmi pragmatické, ale aj osobitné a srdečné vzťahy.

"Naše väzby sa rozvíjajú vo všetkých sférach, najmä v hospodárskej oblasti. Minuloročný obchod vzrástol, myslím, o 22,6 percenta a v prvom štvrťroku roku 2020 o 7,7 percenta," uviedol ruský prezident. Zdôraznil, že obe krajiny aktívne a úspešne spolupracujú v boji proti koronavírusu, pokračujú v investičných činnostiach, rozvíjajú vzťahy vo všetkých otázkach vrátane bezpečnosti, moderných výziev, ako je pandémia, organizovaný zločin a terorizmus. Okrem toho Moskva a Belehrad udržiavajú "lepšie vzťahy" vo vojenskej spolupráci, kultúre a vzdelávaní.