Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko vydalo v okupovaných častiach Ukrajiny takmer 1,5 milióna pasov

Seniorka z Luhanskej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorá však žije v Rusku, drží svoj ukrajinský pas. Foto: TASR/AP

Rusko vlani v septembri protiprávne anektovalo Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Ruské sily však tieto regióny však plne nekontrolujú.

Moskva 30. mája (TASR) — Takmer 1,5 milióna pasov vydalo Rusko od októbra minulého roku na okupovaných územiach Ukrajiny, oznámil v utorok na zasadnutí vlády ruský premiér Michail Mišustin. Kyjev prirovnal tieto kroky Moskvy k snahám o potlačenie ukrajinskej identity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko vlani v septembri protiprávne anektovalo Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Ruské sily však tieto regióny však plne nekontrolujú.

"Je dôležité, aby všetci ich obyvatelia cítili skutočné zmeny, ktoré sa dejú v mestách a obciach, aby videli, že ulice a domy sa postupne obnovujú," povedal Mišustin.

AFP pripomína, že Rusko už roky vydáva pasy ľuďom žijúcim vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti, ako aj obyvateľom anektovaného Krymského polostrova.

Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal koncom apríla výnos umožňujúci deportovať z anektovaných ukrajinských území tých miestnych obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo.

Britské ministerstvo obrany začiatkom mája uviedlo, že Rusko využíva vnucovanie cestovných pasov ako nástroj "rusifikácie".

Európska únia uviedla, že nebude uznávať ruské pasy, ktoré Moskva vydala v "nelegálne okupovaných" regiónoch Ukrajiny.