Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhlásilo novinárku Ovsiannikovovú za hľadanú osobu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V auguste bola Ovsiannikovová obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Moskva 3. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo v pondelok bývalú novinárku štátnej televízie Marinu Ovsiannikovovú, ktorá pred niekoľkými mesiacmi v živom vysielaní protestovala proti vojne na Ukrajine, za hľadanú osobu. Stalo sa tak po tom, ako údajne ušla z domáceho väzenia, informuje agentúra Reuters.

Ako napísala agentúra AFP, Ovsiannikovovej meno bolo pridané na príslušný zoznam rezortu vnútra v Moskve, uvádza sa na jeho webstránke.

Ovsiannikovová (44) v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú."

V auguste bola Ovsiannikovová obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Toto obvinenie súvisí podľa Reuters s júlovým protestom, keď Ovsiannikovová na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami. V prípade usvedčenia jej hrozí desať rokov odňatia slobody. Ovsiannikovová už v minulosti dostala pokuty v súvislosti s dvoma protivojnovými protestmi.

Rusko 4. marca, osem dní po tom, čo napadlo Ukrajinu, schválilo zákon ukladajúci tresty za diskreditáciu armády až do 15 rokov väzenia, pripomína AFP.

Ruská štátna televízia RT (predtým Russia Today) v sobotu informovala, že miesto pobytu Ovsiannikovovej je neznáme, pričom citovala vyjadrenie jej exmanžela. "Minulú noc moja exmanželka odišla z miesta, ktoré jej súd určil na domáce väzenia a spoločne s mojou 11-ročnou dcérou utiekla na neznáme miesto," povedal bývalý muž Ovsiannikovovej.