Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhostilo estónskeho veľvyslanca a znižuje úroveň vzťahov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie uviedol, že estónska vláda cielene ničí celý rad vzťahov s Ruskom a postup Tallinnu označil za totálnu rusofóbiu.

Moskva 23. januára (TASR) - Rusko v pondelok nariadilo estónskemu veľvyslancovi Margusovi Laidremu opustiť krajinu a znižuje úroveň diplomatických vzťahov v reakcii na podobný krok Tallinu z januára. TASR o tom informuje na základe agentúra AP a AFP.

"Veľvyslanec Estónskej republiky by mal opustiť krajinu do 7. februára," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Rusko posúva úroveň diplomatických vzťahov na nižšiu úroveň a na čele estónskej diplomatickej misie v Moskve bude chargé d'affaires.

Ruský rezort diplomacie uviedol, že estónska vláda "cielene ničí celý rad vzťahov s Ruskom" a postup Tallinnu označil za "totálnu rusofóbiu".

Estónsko 11. januára oznámilo vyhostenie 21 ruských diplomatov. Šéf diplomacie Urmas Reinsalu vtedy uviedol, že "od začiatku vojny (na Ukrajine) Estónsko zredukovalo bilaterálne vzťahy s Ruskou federáciou na absolútne minimum".

"Vzhľadom na skutočnosť, že pracovníci ruského veľvyslanectva sa počas agresívnej útočnej vojny neusilujú o posilnenie estónsko-ruských vzťahov, neexistuje podľa nášho názoru nijaký dôvod na súčasný (personálny) stav ruskej ambasády," zdôvodnil.

Rusko vlani v apríli uzavrelo estónske konzuláty v Petrohrade a Pskove a ich zamestnancov vyhlásilo za nežiaduce osoby. Estónsko už predtým ako reakciu na vojenskú inváziu proti Ukrajine vyhostilo viacerých ruských diplomatov a zavrelo ruské konzuláty v mestách Narva a Tartu.