Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhosťuje 34 francúzskych diplomatov; Francúzsko to odsúdilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Práca diplomatov a zamestnancov na francúzskom veľvyslanectve v Rusku je podľa ministerstva plne v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Moskva/Paríž 18. mája (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhosťuje 34 francúzskych diplomatov v reakcii na podobný krok Francúzska. Francúzsko vyhostenie svojich diplomatov "rázne odsúdilo". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tridsaťštyri zamestnancov francúzskej diplomatickej misie v Rusku je vyhlásených za nežiaduce osoby (personae non gratae)," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Na opustenie krajiny majú dva týždne.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že takýto krok nemal "právne základy". Práca diplomatov a zamestnancov na francúzskom veľvyslanectve v Rusku je podľa ministerstva plne v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Paríž však v apríli ruský personál vyhostil na základe podozrení zo špionáže, uvádza ministerstvo.

Francúzsko v apríli vyhostilo z krajiny 35 Rusov s diplomatickým štatútom, pripomína AFP. Neskôr za personae no gratae vyhlásilo šesť ruských agentov, ktorí vystupovali ako diplomati. Vyšetrovanie francúzskych spravodajských služieb dospelo k záveru, že tieto osoby vykonávali činnosť voči národným záujmom Francúzska.