Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko vyhosťuje päť zamestnancov chorvátskeho veľvyslanectva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Chorvátsko 11. apríla oznámilo, že sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov a šesť administratívnych pracovníkov ruského veľvyslanectva v Chorvátsku.

Moskva 27. mája (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že vyhosťuje piatich zamestnancov chorvátskej ambasády v Moskve. Opatrenie je odvetnou reakciu na obdobný krok Záhrebu, informujú agentúry Reuters a HINA odvolávajúc sa na správy ruských štátnych médií.

"V reakcii na predošlé nepriateľské kroky Záhrebu zamerané na zredukovanie ruskej diplomatickej misie, dostal chorvátsky veľvyslanec Tomislav Car nótu, v ktorej je päť zamestnancov chorvátskej ambasády v Moskve označených za personu non grata," uviedol ruský rezort diplomacie.

Rezort dodal, že chorvátskemu veľvyslancovi bol tlmočený ostrý nesúhlas v súvislosti s "neopodstatnenými pokusmi chorvátskych úradov obviniť Rusko z vojnových zločinov na Ukrajine a poskytnúť vojenskú pomoci neonacistickému režime v Kyjeve".

Chorvátsko 11. apríla oznámilo, že sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov a šesť administratívnych pracovníkov ruského veľvyslanectva v Chorvátsku. Zároveň opäť odsúdilo "početné vojenské zločiny a brutálnu agresiu" na Ukrajine. Záhreb tiež vtedy vyzval Moskvu, aby vyvodila zodpovednosť voči páchateľom vojnových zločinov.

Rusko o deň na to vyhostenie odsúdilo a Záhrebu pohrozilo recipročným krokom.