Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko vyjadrilo poľutovanie nad rozhodnutím Rady OSN pre ľudské práva

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Budeme naďalej brániť naše záujmy za pomoci všetkých dostupných právnych prostriedkov, uviedol Peskov.

Moskva 7. apríla (TASR) - Kremeľ vyjadril vo štvrtok poľutovanie nad rozhodnutím Valného zhromaždenia OSN pozastaviť Rusku členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) v dôsledku jeho agresie voči Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň priznal, že počas vojny už prišlo o život veľa ruských vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Zarmútilo nás to," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre britskú stanicu Sky News v reakcii na pozastavenie členstva Ruska v UNHRC. "Budeme naďalej brániť naše záujmy za pomoci všetkých dostupných právnych prostriedkov," dodal Peskov.


"Utrpeli sme značné straty na životoch vojakov. A je to pre nás obrovská tragédia," povedal po anglicky Peskov v súvislosti s vojnou na Ukrajine, avšak presný počet mŕtvych neuviedol.

Rusko ešte koncom marca priznalo, že na Ukrajine prišlo už o 1351 vojakov a ďalších 3825 utrpelo zranenia.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina počas štvrtkového rozhovoru tiež obhajoval ruské vojenské ťaženie na Ukrajine vrátane tvrdých útokov na prístavné mesto Mariupol. "Mariupol bude oslobodený od nacionalistických práporov. Dúfame, že sa tak stane čím skôr," povedal a zopakoval, že Rusko nepácha na Ukrajine vojnové zločiny.

Zábery zachytávajúce mŕtvych civilistov v Kyjevskej oblasti označil Peskov za zinscenované a falošné, svoje tvrdenia však opäť nepodložil dôkazmi.