Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko: Výnimku z čiastočnej mobilizácie budú mať pracovníci sektora IT

Policajti zatýkajú ženu počas protestu proti mobilizácii 21. septembra 2022 v ruskom Jekaterinburgu. Foto: TASR/AP

Na sociálnej sieti Telegram ministerstvo tiež uvádza, že právo na odklad majú aj zamestnanci registrovaných médií, teda tlače a televíznych a rozhlasových spoločností.

Moskva 23. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ľudia pracujúcich na kľúčových pozíciách v ruskom sektore informačných technológii a telekomunikácie či vo finančnom sektore budú mať výnimku z čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"Aby sa zaistil chod istých technologických odvetví, ako aj finančného systému Ruskej federácie, rozhodlo sa, že nebudeme verbovať občanov, ktorí pracujú v akreditovaných organizáciách, ktoré patria do oblasti informačných technológií," uvádza ruský rezort obrany s tým, že pôjde predovšetkým o ľudí s vyšším vzdelaním alebo s odborným školením.

Podľa vyhlásenia ide predovšetkým o organizácie, ktoré sa zaoberajú vývojom, implementáciou, údržbou a zapracovávaním riešení v odbore informačných technológii alebo zaisťujú chod informačnej infraštruktúry. Na sociálnej sieti Telegram ministerstvo tiež uvádza, že právo na odklad majú aj zamestnanci registrovaných médií, teda tlače a televíznych a rozhlasových spoločností.

Rezort uvádza vo vyhlásení i ďalšie sektory, na ktorých zamestnancov sa vzťahuje výnimka, napríklad sektor telekomunikačný či finančný.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu ohlásil čiastočnú vojenskú mobilizáciu. Minister obrany Sergej Šojgu následne povedal, že povolaných môže byť zhruba 300.000 záložníkov. Aký však bude skutočný rozsah mobilizácie, zatiaľ nie je jasné.