Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Rusko vypovedalo dohodu o českom konzuláte v Jekaterinburgu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Praha konzulát uzavrela po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine vo februári minulého roka.

Praha/Moskva 17. februára (TASR) - Rusko vypovedalo medzivládnu dohodu s Českom o zriadení generálneho konzulátu ČR v meste Jekaterinburg. Dokument s príslušným nariadením vlády bol umiestnený vo štvrtok na webe, kde ruský kabinet zverejňuje prijaté zákony a iné predpisy, informuje spravodajkyňa TASR.

"Vláda Ruskej federácie vyhovela návrhu Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie na vypovedanie dohody medzi vládami Ruskej federácie a Českej republiky o zriadení generálneho konzulátu ČR v Jekaterinburgu k 5. novembru 2001, uzavretej v podobe výmenných nót," píše sa v schválenom dokumente. Podpísal ho ruský premiér Michail Mišustin.

"Ministerstvo zahraničných vecí Ruska o prijatom rozhodnutí upovedomí českú stranu," píše sa na záver dokumentu.

Generálny konzulát ČR v Jekaterinburgu bol v prevádzke viac než 20 rokov. Praha ho uzavrela po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine vo februári minulého roka.

Okrem toho sa Česko po ruskom vpáde na Ukrajinu rozhodlo zatvoriť aj konzulát v Petrohrade a pozastaviť ruským občanom vydávanie víz a povolení na pobyt v trvaní jedného roka. ČR tiež dočasne uzavrela Český dom v Moskve a odobrala Rusku súhlas s prevádzkou konzulátov v Karlových Varoch a Brne.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)