Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vypovedalo troch švédskych diplomatov

Dmitrij Peskov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zároveň obvinilo Švédsko, že pomáha utajovať údajné "zločiny ukrajinských nacionalistov voči civilnému obyvateľstvu Donbasu a Ukrajiny".

Moskva 26. apríla (TASR) - Rusko v utorok oznámilo, že vypovedalo troch švédskych diplomatov. Ide o odvetný krok za nedávne vyhostenie troch ruských diplomatov zo Švédska, ktoré týmto spôsobom reagovalo na vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si podľa vlastného vyjadrenia predvolalo švédskeho veľvyslanca a tlmočilo mu "ostrý protest" proti vyhosteniu ruských diplomatov a proti vojenskej podpore "kyjevského režimu".

Ministerstvo zároveň obvinilo Švédsko, že pomáha utajovať údajné "zločiny ukrajinských nacionalistov voči civilnému obyvateľstvu Donbasu a Ukrajiny". Tieto svoje tvrdenia však nepodložilo dôkazmi.

"V reakcii na tieto skutočnosti sa ruská strana rozhodla vyhlásiť za neželané osoby (personae non gratae) troch diplomatov zo švédskej ambasády v Rusku," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Moskve.

Švédsko, podobne ako ďalšie členské krajiny EÚ, začiatkom apríla oznámilo, že vyhosťuje troch ruských diplomatov, ktorí podľa neho vykonávali vo Švédsku "nelegálne aktivity zamerané na zhromažďovanie spravodajských informácii". Títo ruskí "diplomati" podľa Štokholmu vykonávali činnosť, ktorá je v rozpore s viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.