Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vypustilo družicu, ktorá je zrejme z protiraketového systému

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Podľa portálu Spaceflightnow, ktorý monitoruje štarty kozmických lodí, mohla raketa Sojuz vyniesť na obežnú dráhu satelit systému včasného varovania typu Tundra, ktorý je súčasťou systému Kupola.

Moskva 25. novembra (TASR) - Rusko vo štvrtok úspešne umiestnilo na obežnú dráhu Zeme vojenskú družicu, o ktorej sa predpokladá, že je súčasťou ruského protiraketového systému, píše agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že vo štvrtok skoro ráno odletela z kozmodrómu Pleseck na severe Ruska raketa Sojuz.

"V záujme ruského ministerstva obrany vypustili letecké a vesmírne sily z kozmodrómu Pleseck kozmický aparát," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu obrany, ktoré cituje agentúra Interfax.

Podľa webového portálu Spaceflightnow, ktorý monitoruje štarty kozmických lodí, mohla raketa Sojuz vyniesť na obežnú dráhu satelit systému včasného varovania typu Tundra, ktorý je súčasťou systému Kupola. Rusko pritom už vypustilo družice tohto typu v rokoch 2015, 2017 a 2019, píše Interfax.

Systém Kupola je zameraný na odhalenie odpálenia balistických striel a zistenie ich miesta dopadu, aj keď jeho presná konfigurácia nie je známa, vysvetľuje agentúra AFP.

Podľa Ineterfaxu majú však družice typu Tundra nahradiť družicový systém určený na odhaľovanie štartov balistických rakiet z územia Spojených štátov.

Minulý týždeň pritom Rusko čelilo kritike po tom, ako Spojené štáty uviedli, že ruská armáda pri teste protidružicového systému zničila ruský satelit, ktorého trosky prinútili posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vykonať pohotovostné úkony.