Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko vyslalo na Kubu dve lietadlá s humanitárnou pomocou

Protivládni demonštranti počas protestu v Havane v nedeľu 11. júla 2021, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V nedeľu 11. a v pondelok 12. júla vyšli na Kube do ulíc vyše 40 miest tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien.

Moskva 24. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v sobotu vyslalo na Kubu dve dopravné lietadlá s humanitárnou pomocou, informovala agentúra Interfax.

Dve lietadlá An-124 Ruslan prepravia na Kubu takmer 100 ton humanitárneho nákladu - potravín, osobných ochranných prostriedkov a viac ako milión lekárskych rúšok.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení dodalo, že nariadenie o vyslaní lietadiel s humanitárnou pomocou vydal ruský prezident Vladimir Putin.

V nedeľu 11. a v pondelok 12. júla vyšli na Kube do ulíc vyše 40 miest tisíce ľudí, ktorí demonštrovali proti nedostatku potravín a liekov, ale aj proti nárastu cien a nezvládnutiu krízy vyvolanej šírením koronavírusu SARS-CoV-2.

Takéto nepovolené protesty sú na Kube ojedinelé a kubánska polícia a jednotky síl osobitného určenia proti ich účastníkom rázne zakročili. O život prišla jedna osoba a viac ako sto ďalších bolo zadržaných.

V reakcii na násilné potlačenie týchto protestov Spojené štáty tento uvalili sankcie na kubánskeho ministra obrany Álvara Lópeza. Americký prezident Joe Biden okrem toho vyhlásil, že toto "je len začiatok" represívnych opatrení proti režimu v Havane.

AFP pripomenula, že Rusko nedávno varovalo pred akýmkoľvek vonkajším zasagovaním do záležitostí Kuby. Obe krajiny sú spojencami ešte od čias studenej vojny.