Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko vyslalo záškodníkov, aby získalo zámienku pre útok na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uvedené zistenia amerických spravodajských služieb boli zverejnené po vyhlásení Jakea Sullivana, ktorý uviedol, že Rusko "si buduje základy pre možné vyfabrikovanie zámienky pre inváziu" na Ukrajinu.

Washington 14. januára (TASR) - Rusko nasadilo záškodníkov cvičených na manipuláciu s výbušninami, ktorí majú vykonať útok na proruské ciele vo východoukrajinskom Donbase. Ten má poslúžiť ako zámienka na napadnutie Ukrajiny, uviedol v piatok nemenovaný americký predstaviteľ, píše agentúra AFP.

"Máme informácie, ktoré naznačujú, že Rusko vyslalo skupinu záškodníkov, ktorí majú vykonať na východe Ukrajiny operáciu pod falošnou vlajkou," ktorá by sa javila ako operácia ukrajinských síl, povedal pod podmienkou anonymity predstaviteľ USA. Dodal, že vyslaní záškodníci sú "vycvičení na mestský boj a používanie výbušnín s cieľom vykonať sabotážne útoky namierené voči proruským silám".

Rovnaký zdroj tiež povedal, že Rusko zároveň posilnilo dezinformačnú kampaň na sociálnych sieťach vrátane príspevkov, ktoré z podnecovania napätia vinia Ukrajinu a Západ.

"Z našich informácií tiež vyplýva, že osoby pracujúce v záujme rozširovania ruského vplyvu začínajú fabrikovať provokácie týkajúce sa Ukrajiny v štátnych médiách i na sociálnych sieťach, aby ospravedlnili ruskú intervenciu a spôsobili rozpory na Ukrajine," povedal citovaný zdroj.

Uvedené zistenia amerických spravodajských služieb boli zverejnené deň po štvrtkovom vyhlásení Jakea Sullivana, poradcu prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že Rusko "si buduje základy pre možné vyfabrikovanie zámienky pre inváziu" na Ukrajinu. Podobnú taktiku podľa Sullivana zvolilo Rusko i v roku 2014, keď obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.