Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzvalo na „maximálnu zdržanlivosť“ v pásme Gazy

Na snímke dym a plamene stúpajú z budovy zasiahnutej raketami vystrelenými palestínskymi militantmi na Izrael v Gaze 5. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Palestínsky islamský džihád, Iránom podporované islamistické zoskupenie, má významné zastúpenie v pásme Gazy a na Západnom brehu.

Moskva 6. augusta (TASR) - Rusko v sobotu vyzvalo na maximálnu zdržanlivosť v pásme Gazy v čase najhoršej eskalácie násilia v tejto oblasti od minuloročnej vojny s Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"S hlbokým znepokojením sledujeme, ako sa udalosti vyvíjajú," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová a dodala, že Moskva "vyzýva všetky zainteresované strany, aby prejavili maximálnu zdržanlivosť".

Najnovšiu eskaláciu napätia v pásme Gaze vyvolalo zatknutie kľúčového člena Islamského džihádu začiatkom tohto týždňa, ktorého Izrael obviňuje zo zosnovania viacerých útokov.

Palestínsky islamský džihád, Iránom podporované islamistické zoskupenie, má významné zastúpenie v pásme Gazy a na Západnom brehu. Izraelská armáda tvrdí, že militanti z Palestínskeho islamského džihádu pôsobiaci v pásme Gazy plánovali v odvete za zatknutie svojho člena zaútočiť na južný Izrael, čo ju prinútilo vykonať "preventívne" údery.