Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzvalo OSN na vyšetrovanie biologických zbraní USA na Ukrajine

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Zástupca vysokej predstaviteľky OSN pre odzbrojenie Adedeji Ebo v reakcii na túto žiadosť uviedol, že OSN nevie o žiadnom programe vývoja biologických zbraní na Ukrajine.

New York 28. októbra (TASR) - Rusko oficiálne požiadalo Bezpečnostnú radu (BR) OSN o začatie medzinárodného vyšetrovania "vojensko-biologických aktivít" Spojených štátov na Ukrajine. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Zástupca vysokej predstaviteľky OSN pre odzbrojenie Adedeji Ebo v reakcii na túto žiadosť uviedol, že OSN nevie o žiadnom programe vývoja biologických zbraní na Ukrajine.

"Sme si vedomí toho, že Ruská federácia podala oficiálnu sťažnosť... týkajúcu sa obvinení z programov vývoja biologických zbraní na Ukrajine," povedal Ebo. Pripomenul, že vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová viackrát uviedla, že OSN "nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine". OSN podľa jeho slov navyše nemá mandát ani technickú kapacitu na takéto vyšetrovanie.

Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vo štvrtok Bezpečnostnej rade OSN povedala, že ruské obvinenia o vývoji biologických zbraní na Ukrajine, sú "čisté výmysly" bez predloženia dôkazov.

"Napriek tomu musím využiť túto príležitosť a uviesť veci na pravú mieru. Ukrajina nemá program na vývoj biologických zbraní... Spojené štáty nemajú program na vývoj biologických zbraní," dodala.