Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzýva na vyšetrenie dronového útoku v Podnestersku

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR

Rusko v sobotu odsúdilo ako provokáciu dronový útok na vojenský objekt proruských separatistov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko.

Moskva 6. apríla (TASR) - Rusko v sobotu odsúdilo ako provokáciu dronový útok na vojenský objekt proruských separatistov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko. Moskva zároveň vyzvala na vyšetrenie útoku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Tzv. kamikadze dron zasiahol vojenský objekt patriaci podnesterskému ministerstvu obrany, ktorý leží len šesť kilometrov od hraníc s Ukrajinou, oznámilo v piatok podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť. Z útoku však priamo neobvinilo Kyjev. Frontová línia je pritom vzdialená od moldavských východných hraníc približne 200 kilometrov.

"Tento incident vnímame ako ďalšiu provokáciu namierenú na zhoršenie už aj tak napätej situácie v okolí Podnesterska," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vyhlásení.

"Očakávame dôkladné vyšetrenie všetkých okolností toho, čo sa stalo. Veríme, že tí, ktorí sú za týmto ľahkomyseľným činom, si plne uvedomia jeho nebezpečné dôsledky," dodala hovorkyňa.

Podnesterské ministerstvo pre štátnu bezpečnosť uviedlo, že v súvislosti s incidentom začalo trestné konanie.

Ruská invázia na Ukrajinu v roku 2022 vyvolala obavy, že by sa Moskva mohla snažiť preniknúť cez juh Ukrajiny až k Podnestersku. Tieto obavy však opadli, keď sa ukrajinským vojskám podarilo zatlačiť ruské sily za východný breh rieky Dneper, píše Reuters.

Piatkový incident bol už druhým podobným útokom v Podnestersku za menej ako mesiac. V marci separatistické podnesterské úrady uviedli, že pri dronovom útoku tam bol zničený vrtuľník.

Moldavsko uviedlo, že preveruje zábery z najnovšieho útoku, no nemá žiaden prístup do oblasti kontrolovanej separatistami. Podľa Kišiňova by mohlo ísť o úmyselný útok, ktorého cieľom je zasiať paniku a pritiahnuť pozornosť na Podnestersko.