Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzýva svet, aby nasledoval jeho príklad a uznal DĽR a LĽR

Miestni obyvatelia z Doneckého regiónu nastupujú do vlaku na železničnej stanici počas ich evakuácie do Ruska v meste Nižnyj Novgorod, v oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami na východe Ukrajiny 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Rezort ruskej diplomacie vysvetlil, že Putinom oznámené rozhodnutie "bolo prijaté s prihliadnutím na slobodnú vôľu obyvateľov Donbasu".

Moskva 22. februára (TASR) - Rusko vyzýva ostatné štáty, aby nasledovali jeho príklad a uznali nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), uviedlo v utorok vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Medzičasom nevylúčilo, že v blízkej budúcnosti bude vyriešená aj otázka vymenovania ruských veľvyslancov v DĽR a LĽR.

Podľa agentúry Interfax to v utorok povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

Obe tieto entity - DĽR a LĽR -, ležiace na časti územia Donbasu na juhovýchode Ukrajiny, uznal v pondelok ruský prezident Vladimir Putin ako nezávislé a suverénne štáty, čo vyvolalo veľkú nevôľu Ukrajiny i štátov Západu.

Rezort ruskej diplomacie vysvetlil, že Putinom oznámené rozhodnutie "bolo prijaté s prihliadnutím na slobodnú vôľu obyvateľov Donbasu" a na základe ustanovení Charty OSN i ďalších medzinárodných dokumentov.

Ako ministerstvo zdôraznilo, uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky bolo za "daných podmienok" vynúteným a "jediným možným rozhodnutím", prijatým ako záruka pre pokojný život a ochranu práv obyvateľov DĽR a LĽR.

Obyvatelia mesta Doneck mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident Vladimir Putin podpísal príslušné výnosy v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ministerstvo vo vyhlásení upozornilo, že Kyjev v skutočnosti nebol pripravený ani ochotný implementovať dohody z Minska. Poukázalo aj na to, že DĽR a LĽR celé roky "neustále žili pod delostreleckou a mínometnou paľbou", pričom zahynuli tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce boli zranené.

Moskva pripomenula, že "proti Donbasu bola zavedená úplná dopravná a ekonomická blokáda a zastavili sa výplaty dôchodkov a sociálnych dávok jeho obyvateľom". "Takéto činy nie sú ničím menším ako genocídou vlastných občanov," uvádza sa vo vyhlásení.

Poznamenáva sa v ňom, že "obyvateľstvo republík čelilo hrozbe fyzického zničenia zo strany kyjevských úradov". "Stalo sa celkom zrejmým, že pre Kyjev je Donbas územie, a nie ľudia, ktorí tam žijú," píše sa v dokumente.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil svoje rozhodnutie uznať nezávislosť a suverenitu DĽR a LĽR v pondelok večer. Príslušné výnosy, ako ako aj zmluvy o priateľstve a vzájomnej pomoci s obomi republikami sa podpisovali naživo, v televíznom prenose.

Tieto zmluvy už medzičasom ratifikovali obe komory ruského parlamentu, Štátna duma i Rada federácie.

Podľa textov zmlúv sa Ruská federácia bude podieľať napr. na ochrane hraníc republík a získa právo využívať vojenskú infraštruktúru a základne na ich území.