Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko vyzýva Turecko, aby sa vyhlo použitiu nadmernej sily v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecké vojenské lietadlá podnikli v nedeľu letecké útoky na základne kurdských militantov v Sýrii a Iraku.

Astana 22. novembra (TASR) - Rusko dúfa, že Turecko sa zdrží "akéhokoľvek použitia nadmernej sily" v Sýrii, kde Ankara hrozí okrem leteckých útokov aj spustením pozemnej operácie voči kurdským bojovníkom.

"Dúfame, že presvedčíme našich tureckých kolegov, aby sa na území Sýrie zdržali nadmerného použitia sily, a predišlo sa tak eskalácii napätia," povedal v utorok mimoriadny vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Sýriu Alexandr Lavrenťjev. Vyjadril sa tak v kazašskom hlavnom meste Astana, kde sa koná trojstranné stretnutie Ruska, Turecka a Iránu týkajúce sa Sýrie.

Lavrenťjev povedal, že "Rusko už celé mesiace... robí všetko pre to, aby zabránilo rozsiahlej pozemnej operácii" v Sýrii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že vojenské operácie tureckej armády na severe Sýrie a Iraku sa nemusia obmedziť len na údery zo vzduchu, ale budú sa viesť aj diskusie o zapojení pozemných jednotiek.

Turecké vojenské lietadlá podnikli v nedeľu letecké útoky na základne kurdských militantov v Sýrii a Iraku. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) si tieto nálety vyžiadali najmenej 37 obetí.

Táto ofenzíva s kódovým označením Operácia Claw-Sword sa začala týždeň po výbuchu v centre Istanbulu, pri ktorom zahynulo šesť ľudí a 81 ďalších osôb utrpelo zranenia. Ankara z tohto útoku viní kurdských ozbrojencov, ktorí však účasť na útoku popierajú.