Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na príkaz Putina evakuuje Rusko z Afganistanu stovky ľudí

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Photo

Na palube každého lietadla sa nachádzajú vojenskí zdravotnícki pracovníci a nevyhnutné medicínske zariadenia a pomôcky.

Moskva 18. novembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany evakuuje na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina z Afganistanu 380 ľudí. Okrem občanov Ruska z Afganistanu tromi lietadlami evakuujú aj niekoľko občanov Arménska, Bieloruska, Kirgizska a Ukrajiny, informovala vo štvrtok agentúra TASS.

"Na tri vojenské dopravné lietadlá Iľjušin Il-76, ktoré na letisko v Kábule doviezli humanitárny náklad, nastúpia evakuovaní občania," uviedol ruský rezort obrany. Zároveň dodal, že na palube každého lietadla sa nachádzajú vojenskí zdravotnícki pracovníci a nevyhnutné medicínske zariadenia a pomôcky.

Stroje, ktoré majú z Afganistanu evakuovať ľudí, pritom do krajiny priviezli až 108 ton humanitárnej pomoci.

Predchádzajúca rozsiahla ruská evakuačná operácia z Afganistanu sa konala v auguste. Ruská armáda vtedy priviezla späť do vlasti okolo 400 ľudí pochádzajúcich z Ruska, Bieloruska, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu.

V auguste v čase, keď prebiehal odchod amerických vojsk z Afganistanu, sa moci v tejto stredoázijskej krajine chopilo hnutie Taliban. Prvé dni po tom, ako talibovia obsadili metropolu Kábul a prebrali vedenie krajiny, vládla na letisku v afganskej metropole panika. Na letisko totiž v snahe opustiť krajinu vtrhlo obrovské množstvo ľudí, pripomína TASS.

Neskôr v Afganistane vypukla humanitárna i ekonomická kríza. Po prebratí moci Talibanom bola totiž pozastavená väčšina humanitárnej pomoci. Zmrazených bolo aj približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, z ktorých väčšina je uložená v USA.