Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ruské úrady začali vyšetrovať opozičného lídra Iľju Jašina

Na archívnej snímke z 24. februára 2014 policajti zatýkajú opozičného lídra Iľju Jašina pred budovou súdu v Moskve. Foto: TASR/AP

Jašina koncom júna odsúdili na 15 dní väzenia. Prepustený mal byť v stredu v skorých ranných hodinách, spresňuje AFP.

Moskva 12. júla (TASR) - Ruské úrady začali vyšetrovanie jedného z posledných predstaviteľov tamojšej politickej opozície Iľju Jašina za údajné šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde, oznámil v utorok jeho obhajca. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dostal som telefonát od jedného vyšetrovateľa – začínajú prehľadávať jeho domov," uviedol na sociálnej sieti Facebook právnik Vadim Prochorov.

Jašina koncom júna odsúdili na 15 dní väzenia. Prepustený mal byť v stredu v skorých ranných hodinách, spresňuje AFP.

Ruského opozičného politika zadržala polícia pre údajné neuposlúchnutie príslušníka polície. Jašin počas utorkového zasadania súdu poprel, že by bol policajtovi vzdoroval. Trvá na tom, že obvinenia voči nemu sú politicky motivované a ide o snahu prinútiť ho opustiť Rusko a zastrašiť ho.

Iľja Jašin (38) sa stal popredným predstaviteľom ruskej opozície po vypuknutí masových protestov proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v rokoch 2011 až 2012. Je spojencom väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného a blízky vzťah mal aj s Borisom Nemcovom, opozičným politikom zavraždeným v roku 2015 v blízkosti Kremľa, píše AFP.