Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko začalo ďalšiu fázu testov modernej fregaty

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Prvá fáza testov fregaty Admiral flota Kasatonov sa začala ešte 20. novembra v Bielom mori.

Moskva 24. marca (TASR) - Moderná ruská fregata Admiral flota Kasatonov bola v rámci ďalšej fázy testov nasadená na cvičisku Severnej flotily v Barentsovom mori. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie tlačového oddelenia Severnej flotily o tom informovala agentúra TASS.

"Posádka bude na mori nacvičovať detekciu a sledovanie ponoriek za pomoci sonarov a protiponorkovej výzbroje. Bude taktiež uskutočňovať rôzne manévre a skúšky systémov a mechanizmov plavidla," uviedlo vo svojom vyhlásení tlačové oddelenie s tým, že na testovaní sa podieľajú aj ponorky Severnej flotily.

Prvá fáza testov fregaty Admiral flota Kasatonov sa začala ešte 20. novembra v Bielom mori. Po ich úspešnom skončení by sa toto moderné plavidlo malo stať súčasťou Severnej flotily.

Fregaty triedy Admiral Gorškov (Projekt 22350), medzi ktoré sa radí aj Admiral flota Kasatonov, by mali byť najmodernejšími plavidlami v službách ruského námorníctva. Fregaty tejto triedy majú výtlak 4500 ton a dosahujú rýchlosť 29 uzlov za hodinu (približne 54 kilometrov za hodinu). Vo výzbroji majú nadzvukové riadené strely Oniks a vysoko presné riadené rakety typu Kalibr, ako aj rakety zem-vzduch stredného doletu Poliment-Redut.

V súčasnom vojenskom názvosloví je fregata malá a všestranná loď, ktorá je určená na boj s ponorkami a sprevádzanie konvojov, alebo obojživelných výsadkových síl. Fregaty sú na rozdiel od o niečo väčších torpédoborcov považované za obranné plavidlá.