Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Rusko začalo z evakuáciou svojich obyvateľov z Afganistanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na palube každého lietadla sa má nachádzať tím vojenských lekárov a sestier, ktorí majú zabezpečovať lekársku pomoc a podporu evakuovaným osobám, ako aj zásoby pitnej vody a potravín.

Moskva 25. augusta - Ruské ministerstvo obrany začalo v stredu s evakuáciou obyvateľov Ruskej federácie z Afganistanu. Evakuovať majú dovedna viac ako 500 občanov Ruska i niektorých ďalších členských krajín Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) - Bieloruska, Kirgizska a Tadžikistanu - a tiež Ukrajiny a Uzbekistanu, informovala agentúra Interfax.

"Na príkaz prezidenta Vladimira Putina zorganizoval 25. augusta minister obrany Sergej Šojgu leteckú evakuáciu z územia Islamskej republiky Afganistan," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu obrany.

Ministerstvo tiež oznámilo, že Šojgu na evakuáciu vyčlenil skupinu štyroch lietadiel, ktoré sa sústredili na letisku v Uľjanovsku. Na palube každého lietadla sa má tiež nachádzať tím vojenských lekárov a sestier, ktorí majú zabezpečovať lekársku pomoc a podporu evakuovaným osobám, ako aj zásoby pitnej vody a potravín.

Rusko však hodnotí teroristickú hrozbu v Afganistane ako vysokú, a tak plánuje urobiť všetko pre to, aby jeho občania nachádzajúci sa v Afganistane boli v bezpečí aj po tom, ako odtiaľ 31. augusta odídu všetci americkí vojaci.

"Bezpečnosť Rusov ostáva našou bezvýhradnou prioritou, a na jej zistenie urobíme všetko, čo bude potrebné," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Afganské militantné hnutie Taliban 15. augusta obsadilo hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane. Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov a občanov a tiež pre Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali. Naliehavo sa snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu.

Rusko sa doteraz do leteckého evakuačného procesu z Afganistanu nezapájalo. Ako jeden z mála štátov sveta neevakuovalo z krajiny ovládanej Talibanom ani svoju diplomatickú misiu a ruské veľvyslanectvo v Kábule funguje v normálnom režime. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko neprijalo ani žiadnych afganských utečencov.