Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko začína školiť nezamestnaných na prácu v obrannom priemysle

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruský premiér Michail Mišustin podpísal dekrét, ktorý na školenia približne 12.000 ľudí vyčleňuje v prepočte 8,6 milióna eur.

Moskva 15. marca (TASR) — Ruská vláda v stredu oznámila, že spúšťa bezplatné školenia pre ľudí bez práce, ktorých cieľom je zamestnať ich v obrannom priemysle. Toto odvetvie totiž čelí narastajúcemu tlaku, odkedy Kremeľ pred vyše rokom rozhodol o vyslaní inváznych jednotiek na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Rusi, ktorí si hľadajú zamestnanie, budú môcť absolvovať bezplatné odborné kurzy alebo získať doplnkové odborné vzdelanie pre ďalšie zamestnanie v spoločnostiach spojených s vojensko-priemyselným komplexom," uviedla vláda na svojej webovej stránke.

Ruský premiér Michail Mišustin podpísal dekrét, ktorý na školenia približne 12.000 ľudí vyčleňuje v prepočte 8,6 milióna eur.

"Toto rozhodnutie pomôže podnikom v obrannom priemysle doplniť potrebných špecialistov a Rusom pomôže rýchlejšie si nájsť prácu," uviedla tlačová služba vlády.

AFP píše, že ruský prezident Vladimir Putin opakovane vyzýva zástupcov obranného priemyslu, aby zvýšili výrobu munície, ktorú ruské sily potrebujú v bojoch na Ukrajine.

Z oficiálnych údajov vyplýva, že Rusko na obranu a bezpečnosť vyčlenilo zhruba tretinu zo svojho tohtoročného rozpočtu.