Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko vyšetrí firmu Meta za výzvy na násilie voči ruským vojakom

Na archívnej snímke z 25. októbra 2019 zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na sieťach zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom.

Moskva 11. marca (TASR) - Rusko v piatok oznámilo, že začína trestné vyšetrovanie americkej spoločnosti Meta, ktorá na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram dočasne povolí zverejňovať prejavy násilia voči ruským vojakom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vyšetrovanie podľa svojich vyjadrení začal z "dôvodu nezákonných výziev zamestnancov americkej spoločnosti Meta na zabíjanie ruských občanov".

Spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.

Ruská generálna prokuratúra takisto žiada, aby bola spoločnosť Meta vyhlásená za extrémistickú organizáciu. Od regulačných úradov tiež požaduje zablokovanie sociálnej siete Instagram v Rusku. Na tejto sociálnej sieti sa podľa prokuratúry objavil materiál, ktorý požadoval prejavy násilia voči ruským občanom vrátane vojakov, píše AFP.

Rusko od začiatku marca zablokovalo na svojom území Facebook i ďalšiu sociálnu sieť Twitter.