Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko začne testovať nazálnu vakcínu Sputnik V na dospelých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – išlo o vôbec prvú vakcínu na svete proti chorobe COVID-19.

Moskva 13. októbra (TASR) – Rusko začne testovať na dospelých dobrovoľníkoch svoju vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 podávanú formou nosového spreja. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Podľa dokumentu zverejneného v štátnom liekovom registri budú výskumníci dobrovoľníkom aplikovať vakcínu na klinike v Petrohrade. Nosový sprej sa bude podávať v dvoch dávkach, rovnako ako je tomu pri injekčnej forme.

Ruské úrady v júni oznámili, že otestovali očkovaciu látku proti covidu vo forme nosného spreja na deťoch vo veku 8 až 12 rokov.

Prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko potrebuje urýchliť očkovanie proti koronavírusu. V krajine v posledných týždňoch opakovane padajú denné rekordy v počte úmrtí súvisiacich s covidom. Záujem o očkovanie je však v Rusku nízky, plne zaočkovaných je zatiaľ len približne 30 percent obyvateľov.

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V už v auguste roku 2020 – išlo o vôbec prvú vakcínu na svete proti chorobe COVID-19. Používanie Sputnika V bolo odvtedy schválené už v približne 70 krajinách sveta.

Anglický bulvárny denník The Sun v pondelok informoval, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V. The Sun sa pritom odvolával na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy. Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, však rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.