Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Rusko zadržalo ľudí, ktorí údajne chceli kúpiť rádioaktívne cézium

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

FSB vyhlásila, že cézium-137 malo byť vyvezené z Ruska a využité na incident, ktorý by bol prezentovaný ako nasadenie zbrane hromadného ničenia.

Moskva 23. júna (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok uviedla, že zadržala piatich ľudí, ktorí sa údajne snažili zakúpiť jeden kilogram rádioaktívneho cézia-137 za 3,5 milióna dolárov (3,2 milióna eur). Nebezpečnú látku vraj mali zaobstarávať pre istého občana Ukrajiny, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Reuters upozorňuje, že tvrdenia FSB sa nepodarilo nezávisle overiť a že sa k nim ešte nevyjadrili ani ukrajinské úrady.

FSB vyhlásila, že cézium-137 malo byť vyvezené z Ruska a využité na incident, ktorý by bol prezentovaný ako nasadenie zbrane hromadného ničenia. Celá udalosť mala byť údajne využitá na diskreditáciu Ruska.

Moskva neposkytla žiadne informácie o identite ani národnosti piatich zadržaných osôb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinská tajná služba získala informácie o tom, že Rusko zvažuje uskutočnenie "teroristického" útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol a obvinil Kyjev, že sa plánuje zmocniť elektrárne a ostreľovať jej sklady jadrového paliva. Vyhlásil tiež, že Ukrajina pracuje na zostrojení tzv. "špinavej bomby". Kyjev tieto obvinenia odmietol.