Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko: Zadržaný americký novinár zostáva vo vyšetrovacej väzbe

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Skupiny za slobodu médií a novinári, z ktorých mnohí reportéra osobne poznajú, sa zaručujú za jeho nevinu.

Moskva 30. marca (TASR) - Moskovský súd vo štvrtok rozhodol o dvojmesačnej vyšetrovacej väzbe pre amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého zadržali pre podozrenia zo špionáže v prospech USA. Reportér denníka Wall Street Journal (WSJ) bol uväznený "na obdobie jedného mesiaca 29 dní, teda do 29. mája 2023," uviedol vo vyhlásení Lefortovský okresný súd. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu.

Samotný americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra, ktorého považuje za "dôveryhodného a lojálneho". WSJ zároveň vyjadril v súvislosti s bezpečnosťou Gershkovicha "hlboké znepokojenie".

Ak bude usvedčený z trestného činu špionáže, hrozí mu až 20 ročné väzenie.

Skupiny za slobodu médií a novinári, z ktorých mnohí reportéra osobne poznajú, sa zaručujú za jeho nevinu. Som "šokovaný strašnými správami o absurdnom obvinení Ruska zo špionáže proti Evanovi Gershkovichovi, vynikajúcemu reportérovi a priateľovi," napísal na Twitteri Max Seddon, šéf moskovskej kancelárie Financial Times.

Obvinenia označila za "absurdné" aj Francesca Ebel, korešpondentka denníka Washington's Post pre Rusko

Gershkovich má 31 rokov a plynule hovorí po rusky. V minulosti pracoval ako redaktor agentúry AFP v Moskve a pre spravodajský portál The Moscow Times v anglickom jazyku. Jeho rodina emigrovala z Ruska do USA v čase, keď bol ešte dieťa.