Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko zakáže vývoz slnečnicových semien, zavedie vývozné kvóty na olej

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Zákaz exportu slnečnicových semien vstupuje do platnosti v piatok 1. apríla, pričom bude platiť do konca augusta.

Moskva 31. marca (TASR) - Rusko zakáže od apríla vývoz slnečnicových semien a zároveň zavedie kvóty na vývoz slnečnicového oleja. Cieľom je zabrániť nedostatku a zmierniť tlak na ceny na domácom trhu. Uviedlo to vo štvrtok ruské ministerstvo pôdohospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zákaz exportu slnečnicových semien vstupuje do platnosti v piatok 1. apríla, pričom bude platiť do konca augusta. Rusko, ktoré je spolu s Ukrajinou najväčším producentom slnečnicového oleja na svete, zároveň od 15. apríla začne uplatňovať vývozné kvóty na slnečnicový olej, a to v objeme 1,5 milióna ton. Aj v tomto prípade budú kvóty platiť do 31. augusta.

Ministerstvo už minulý týždeň informovalo, že Moskva by mohla zaviesť vývozné kvóty na slnečnicový olej, aby "udržala stabilitu dodávok na domácom trhu". Rusko musí v súčasnosti riešiť otázku zabezpečenia domáceho potravinového trhu, keďže sankcie západných štátov za inváziu na Ukrajinu sa dotkli aj tohto sektora a spôsobili odchod veľkého počtu potravinárskych firiem.