Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko zaradilo na zoznam teroristov Navaľného a jeho spolupracovníkov

Na archívnej snímke z 20. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Federálna služba finančného monitorovania (Rosfinmonitoring) do tejto databázy zaradila aj Navaľného hlavnú spolupracovníčku Ľubov Soboľovú.

Moskva 25. januára (TASR) - Ruské úrady v utorok zaradili väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného a niekoľko jeho spolupracovníkov na svoj zoznam organizácií a fyzických osôb spojených s terorizmom a extrémizmom. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Navaľného nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), ktorá bola minulý rok vyhlásená za extrémistickú a následne zrušená, bola na zoznam zaradená desiatka Navaľného spojencov.

Už na začiatku roka boli na tento zoznam zaradení dvaja kľúčoví spolupracovníci ruského opozičného politika - Leonid Volkov a Ivan Ždanov.

Podľa agentúry Interfax banky podľa zákona osobám zo zoznamu teroristov a extrémistov zmrazujú aktíva.

Ruské úrady v posledných mesiacoch niekoľkokrát zakročili proti skupinám a ľudom spájaným s Navaľným, ktorý si v Rusku odpykáva 2,5-ročný trest v prípade starej sprenevery, ktorý Navaľnyj označil za politicky motivovaný. Väčšina jeho spolupracovníkov opustila krajinu.

Navaľného (45) zatkli 17. januára 2021 krátko po vystúpení z lietadla po prílete z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z takmer smrteľnej otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej viní Kremeľ. Ten obvinenia odmieta.