Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko: Zareagujeme na zastavenie činnosti islandskej ambasády v Moskve

Moskva, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Islandský rezort diplomacie v piatok oznámil, že od 1. augusta pozastaví činnosť svojho veľvyslanectva v Moskve.

Moskva 10. júna (TASR) - Rusko v sobotu vyhlásilo, že "zareaguje" na rozhodnutie Islandu, ktorý v piatok avizoval pozastavenie činnosti svojho veľvyslanectva v Moskve. Takýto krok ohlásil ako vôbec prvá krajina na svete, uvádza agentúra AFP.

"Všetky protiruské kroky Reykjavíku nevyhnutne vyvolajú reakciu," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a Island obvinilo z "ničenia" vzájomných vzťahov ich krajín.

"Toto nepriateľské rozhodnutie zohľadníme pri budúcom nadväzovaní vzťahov s Islandom," dodalo ruské ministerstvo.

Islandský rezort diplomacie v piatok oznámil, že od 1. augusta pozastaví činnosť svojho veľvyslanectva v Moskve, ktoré fungovalo od roku 1944. Reykjavík zároveň Moskvu požiadal, aby obmedzila činnosť svojej ambasády na Islande.

"Súčasná situácia jednoducho neumožňuje malej zahraničnej službe Islandu prevádzkovať veľvyslanectvo v Rusku," povedala v piatok šéfka islandskej diplomacie Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir. Rezort diplomacie zdôraznil, že pozastavenie činnosti veľvyslanectva v Moskve neznamená prerušenie diplomatických vzťahov, ide však o zníženie úrovne diplomatického zastúpenia.

Island má v súčasnosti veľvyslanectvá v 18 krajinách, pričom "ich umiestnenie uprednostňuje v súlade s rozsahom ekonomických, politických a kultúrnych väzieb alebo rozvojovej spolupráce", dodalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Vzhľadom na to, že obchodné, kultúrne či politické vzťahy Islandu s Ruskom sú aktuálne na svojom historickom minime, nie je už podľa rezortu zachovanie prevádzky ambasády v Moskve opodstatnené.