Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko zatvára pobočky 15 organizácií vrátane Amnesty International

Muž kráča okolo loga kancelárie Amnesty International. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters uvádza, že registrácia bola okrem zmienených organizácií odobraná aj ruským pobočkám Nadácie Rosy Luxemburgovej, Nadácie Agu Khana či Inštitútu medzinárodného vzdelávania.

Moskva 8. apríla (TASR) - Moskva v piatok oznámila, že zatvára ruské pobočky 15 medzinárodných organizácií vrátane Amnesty International, Human Rights Watch (HRW) a Carnegie Endowment for International Peace. Informovala o tom agentúra AFP.

Zmienené organizácie boli podľa vyhlásenia ruského ministerstva spravodlivosti vyradené z registra medzinárodných a zahraničných organizácií pre "porušenie aktuálne platnej legislatívy Ruskej federácie". O aké konkrétne porušenia išlo rezort neuviedol.

Agentúra Reuters dodáva, že registrácia bola okrem zmienených organizácií odobraná aj ruským pobočkám Nadácie Rosy Luxemburgovej, Nadácie Agu Khana či Inštitútu medzinárodného vzdelávania.

K takémuto oznámeniu Moskvy došlo len niekoľko dní po tom, ako ľudskoprávna organizácia HRW sídliaca v New Yorku informovala, že odhalila "niekoľko prípadov porušenia vojnového práva zo strany ruskej armády", pripomína Reuters.

Rusko popiera, že by počas invázie na Ukrajinu páchalo vojnové zločiny a útočilo na civilistov, z čoho ho obviňuje Kyjev aj západné krajiny. Moskva vyhlasuje, že na Ukrajine vykonáva len "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej cieľom je demilitarizácia a denacifikácia tejto krajiny. Kyjev aj Západ takéto tvrdenia označujú za klamstvá a zámienku na vedenie útočnej vojny voči Ukrajine.