Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko zatvorilo vojenskú základňu v Náhornom Karabachu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Azerbajdžan obsadil Náhorný Karabach vlani v septembri počas bleskovej ofenzívy, následkom čoho túto oblasť opustilo 100.000 etnických Arménov, pripomína Reuters.

Baku 16. mája (TASR) - Rusko v stredu zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Azerbajdžan obsadil Náhorný Karabach vlani v septembri počas bleskovej ofenzívy, následkom čoho túto oblasť opustilo 100.000 etnických Arménov, pripomína Reuters.

"Prítomnosť ruských mierových síl umožnila dosiahnuť mier na azerbajdžanskej pôde," uviedol pri odchode vojakov ruský generál Jevgenij Nikiforov. Náčelník azerbajdžanského generálneho štábu povedal, že Rusko vyvinulo všemožné úsilie s cieľom dosiahnuť v Náhornom Karabachu mier a ukončiť desaťročia trvajúci konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom.

Arménsko však Moskvu viní, že nevyvinula dostatočné úsilia na to, aby zabránila Azerbajdžanu zmocniť sa použitím sily Náhorného Karabachu. Arménsko vo februári pozastavilo svoje členstvo v Organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), pripomína Reuters.

Náhorný Karabach podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni. Väčšina z nich odtiaľ však vlani ušla, keď Azerbajdžan získal nad oblasťou kontrolu. Arménsko a Azerbajdžan viedli o túto oblasť dve vojny, začiatkom 90. rokov a v roku 2020.

Rusko mierovú misiu zloženú z asi 2000 príslušníkov armády do Náhorného Karabachu vyslalo v rámci dohody o ukončení šesťtýždňovej krvavej ofenzívy v roku 2020, počas ktorej azerbajdžanské sily dobyli rozsiahle časti tohto sporného územia.