Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko: Záverečný dokument k vývozu ukrajinského obilia je skoro hotový

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vojenský vpád Ruska na Ukrajinu vo februári prerušil vývoz obilia z ukrajinských prístavov, čo zhoršilo potravinovú krízu vo svete. Ukrajina je celosvetovo jedným z najväčších vývozcov pšenice.

Moskva 15. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že čoskoro bude vypracovaný záverečný dokument týkajúci sa odblokovania vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Predchádzali mu rokovania Moskvy s Kyjevom v Turecku tento týždeň, pripomenula tlačová agentúra AFP.

"Práca na vytvorení záverečného dokumentu k Čiernomorskej iniciatíve sa blíži ku koncu," povedal pre ruskú štátnu televíziu hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rozhovory sa konali v stredu v Istanbule a zúčastnili sa na nich aj predstavitelia OSN a Turecka. Išlo o prvé priame rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom od marca a ich cieľom bolo zmierniť celosvetovú potravinovú krízu.

Vojenský vpád Ruska na Ukrajinu vo februári prerušil vývoz obilia z ukrajinských prístavov, čo zhoršilo potravinovú krízu vo svete. Ukrajina je celosvetovo jedným z najväčších vývozcov pšenice.

Konašenkov povedal, že návrhy Moskvy "účastníci konzultácií do veľkej miery podporili". Neposkytol žiadne podrobnosti, uviedol však, že zámerom návrhov je zaistiť prepravu potravín do zahraničia "vrátane partnerských krajín Ruska". Moskva chce podľa neho zabrániť "zneužívaniu navrhovaných námorných trás na dodávky zbraní" Kyjevu.

Po tohtotýždňových rozhovoroch vyjednávačov v Istanbule sa má na budúci týždeň v Iráne stretnúť ruský prezident Vladimir Putin s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril v stredu v súvislosti s rozhovormi v Turecku nádej, že tento proces povedie k "zmierneniu utrpenia a hladu po celom svete".