Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko zaviedlo tresty za tajnú spoluprácu s cudzincami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tajnú spoluprácu s cudzincami alebo medzinárodnými organizáciami a pomoc v ich činnosti proti záujmom Ruska, je možné potrestať až osemročným trestom odňatia slobody.

Moskva 6. júla (TASR) - Ruský parlament v stredu schválil prísne tresty za vyzývanie ku konaniu, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť, a za "tajnú" spoluprácu s cudzincami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Za verejné vyzývanie ku konaniu, ktoré ohrozuje národnú bezpečnosť Ruska, hrozí po novom až sedem rokov vo väzení.

"Tajnú" spoluprácu s cudzincami alebo medzinárodnými organizáciami a pomoc v ich činnosti proti záujmom Ruska, je možné potrestať až osemročným trestom odňatia slobody.

Ruskí poslanci sprísnili aj tresty za vlastizradu a špionáž. Zhromažďovanie, ukladanie a presun informácií nepriateľovi, ktoré sa môžu použiť proti ruskej armáde, sa bude považovať za formu špionáže. Páchateľom za to hrozí 10 až 20 rokov vo väzení.

"Tieto zmeny sú adekvátnou a včasnou reakciou na výzvy, ktorým naša krajina v súčasnosti čelí," uviedol predseda parlamentnej Komisie pre bezpečnosť a boj s korupciou Vasilij Piskariov.

Podľa agentúry AFP to pripomína sovietske časy, keď bol kontakt ruských občanov s cudzincami prísne monitorovaný. Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že nová legislatíva bude použitá na potlačenie posledných zvyškov disentu v krajine.

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu viedol k ďalšiemu obmedzeniu slobody slova v Rusku a odchodu zahraničných i nezávislých ruských novinárov. Zakázaná je kritika ruskej vojenskej operácie na Ukrajine, médiá nesmú v tejto súvislosti používať označenie vojna alebo invázia, píše AFP.

V marci tiež ruský parlament schválil zákon, na základe ktorého je možné potrestať odňatím slobody i šírenie "nepravdivých" informácií s cieľom diskreditovať ruskú armádu.