Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko zaznamenalo rekordný prírastok počtu infikovaných a úmrtí

Zdravotníčka pripravuje vakcínu proti ochoreniu COVID-19 Sputnik Lite vo vakcinačnom centre v priestoroch obchodného domu GUM v Moskve 27. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Do štvrtka bolo v Rusku plne zaočkovaných len 32 percent obyvateľov.

Moskva 28. októbra (TASR) – Ruské úrady zaznamenali za uplynulých 24 hodín 40 096 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najvyšší počet od začiatku pandémie. V krajine tiež vo štvrtok zaevidovali rekordný denný počet úmrtí, a to 1159. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Celkovo v Rusku od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s ochorením COVID-19 už 235.057 ľudí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín. V krajine dosiaľ zaznamenali viac ako 8,39 milióna prípadov nákazy.

Rekordné počty prípadov a úmrtí v súvislosti s koronavírusom hlásia v Rusku už niekoľko týždňov.

V ruskej metropole Moskva sa začína desaťdňové obdobie voľna, počas ktorého nebudú pracovať všetky podniky a organizácie. Výnimku budú mať inštitúcie zabezpečujúce fungovanie infraštruktúry, podniky s nepretržitou prevádzkou, lekárne či obchody s potravinami.

Nové pandemické opatrenia začnú však čoskoro platiť v celej krajine. Ruský prezident Vladimir Putin totiž schválil návrh vicepremiérky Taťjany Golikovovej o zavedení dní pracovného pokoja na celom území Ruska od 30. októbra do 7. novembra. Zároveň vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať.

Podľa úradov je dôvodom prudkého rastu nových prípadoch infekcie i úmrtí nízka miera zaočkovanosti proti koronavírusu. Do štvrtka bolo v Rusku plne zaočkovaných len 32 percent obyvateľov, vyplýva z údajov webového servera gogov.ru, ktorý zhromažďuje údaje z jednotlivých regiónov krajiny.