Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko zaznamenalo rekordných 442 nových úmrtí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine je obsadených 84 perecent lôžok, ktoré boli vyhradené pre ľudí s koronavírusom.

Moskva 17. novembra (TASR) – Rusko hlásilo v utorok rekordných 442 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom a 22 410 nových prípadov nákazy. V Rusku je momentálne v počte nakazených piatou najviac zasiahnutou krajinou na svete, pričom od začiatku pandémie tam už celkovo zaznamenali viac ako 1,95 milióna prípadov infekcie.

Zatiaľ čo európske krajiny zaviedli v reakcii na druhú vlnu koronavírusu nové epidemiologické obmedzenia, Rusko k lockdownu v celej krajine dosiaľ nepristúpilo, uvádza agentúra AFP.

V súvislosti s koronavírusom dosiaľ Rusko hlásilo celkovo 33 391 obetí na životoch, čo je výrazne menej než v iných padnémiou najviac zasiahnutých krajinách. Kritici tak obviňujú ruskú vládu zo znižovania týchto údajov a tak aj zľahčovania závažnosti epidémie.

V marci až septembri pritom podľa demografických údajov zomrelo v Rusku o 117 000 ľudí viac než v rovnakom období vlaňajšieho roka, čo naznačuje, že skutočná úmrtnosť súvisiaca s koronavírusom môže byť omnoho vyššia než oficiálne uvádzajú úrady, píše AFP.

Lekári a pacienti vo viacerých častiach krajiny hovoria o extrémnom tlaku, akému sú vystavené pohotovostné služby a zdravotníci a tiež o deficite liekov či preplnených márniciach.

Buriatska republika ležiaca na východe Sibíre sa v pondelok v rámci Ruska stala prvou oblasťou, v ktorej v rámci druhej vlny koronavírusu zatvorili na dva týždne bary, reštaurácie, nákupné centrá a ďalšie prevádzky ponúkajúce iné než nevyhnutne dôležité tovary či služby.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško v pondelok informoval, že obsadených je 84 percent z nemocničných lôžok, ktoré v celej krajine vyhradili pre pacientov s ochorením COVID-19.

V Ivanovskej oblasti severovýchodne od Moskvy sú preplnené márnice a úrady teraz hľadajú na uskladnenie tiel alternatívne chladiace komory. Ruský spravodajský portál Novaja gazeta informoval, že v niektorých regiónoch dochádzajú lekárňam lieky a záchranári sú takí zavalení prácou, že sa nedokážu dostať ku všetkým pacientom.

Ruský premiér Michail Mišustin v súvislosti so situáciou kritizoval regionálne samosprávy, za to, že opätovne nezaviedli epidemiologické reštrikcie, prípadne s takýmto rozhodnutím váhajú. „Vo väčšine regiónov s napätou situáciou je jej dôvodom neskoré rozhodovanie o zavedení reštriktívnych opatrení," povedal.