Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada nižší počet českých zamestnancov na svojom veľvyslanectve

Ľudia s ochrannými rúškami a rukavicami kráčajú po moskovskom Červenom námestí, 6. júna 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Moskva si zároveň v prípade ďalšieho pokračovania hysterickej protiruskej kampane v Českej republike vyhradzuje právo na podniknutie ďalších krokov.

Moskva 22. apríla (TASR) - Rusko v súvislosti s najnovšími krokmi ČR požaduje, aby česká strana znížila počet zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve, a vyhradzuje si právo na ďalšie kroky. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí, kam bol vo štvrtok predvolaný veľvyslanec ČR Vítězslav Pivoňka.

V správe Interfaxu sa uvádza, že rezort ruskej diplomacie tlmočil veľvyslancovi Pivoňkovi "ostrý protest v súvislosti s ďalšími reštriktívnymi opatreniami, ktoré prijala Praha voči zamestnancom ruského veľvyslanectva v ČR".

V reakcii na tieto "nepriateľské kroky" Prahy požaduje Rusko "zníženie kvantitatívneho zloženia" českého veľvyslanectva v Moskve. Zároveň si "v prípade ďalšieho pokračovania hysterickej protiruskej kampane v Českej republike" vyhradzuje právo na podniknutie ďalších krokov.

Ruský rezort diplomacie informoval, že "veľvyslancovi bolo oznámené, že Česká republika pokračuje v šírení protiruskej kampane pod falošnými zámienkami a svojimi činmi ničí dvojstranné vzťahy". Rusko v tejto súvislosti opäť zdôraznilo, že "reč ultimát" je preň neprijateľná.

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z uplynulého víkendu, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne v pondelok vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Česká strana na tento krok reagovala ultimátom, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala a ruské ministerstvo zahraničných vecí Prahu varovalo, že ultimáta sú pre Rusko neprijateľné. Avizovalo tiež, že vo štvrtok "bude rozhovor s českým veľvyslancom pokračovať na ruskom ministerstve zahraničných vecí".

Nový minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek vo štvrtok popoludní v Prahe informoval, že v reakcii na nekonanie ruskej strany česká vláda rozhodla o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.