Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada, aby Ukrajina umožnila expertom prístup do Záporožia

Záporožská jadrová elektráreň Foto: TASR/AP

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z niekoľkých kôl ostreľovania tejto jadrovej elektrárne, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy.

Kyjev 14. augusta (TASR) - Ruský diplomat vyzval Ukrajinu, aby poskytla bezpečnostné záruky a umožnila medzinárodným expertom navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čelí ostreľovaniu. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AP.

"Je dôležité, aby Ukrajinci prestali s ostreľovaním elektrárne a poskytli členom misie bezpečnostné záruky," povedal Michail Uľjanov, ruský diplomat a stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni, ktorého vyjadrenia zaznamenali ruské médiá. Elektráreň by mala podľa jeho slov navštíviť misia z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z niekoľkých kôl ostreľovania tejto jadrovej elektrárne, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy a viedlo vo štvrtok k mimoriadnemu zasadnutiu Bezpečnostnej rady OSN.

Ruské sily v nedeľu raketami ostreľovali Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajine, kde o život prišla najmenej jedna osoba, píše AP s odvolaním sa na ukrajinské záchranné zložky.