Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada medzinárodné spoločenstvo o odsúdenie útoku na Kachovku

Na videosnímke zničená priehrada Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Rusko z utorňajšieho útoku na Kachovskú priehradu obvinilo Ukrajinu a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby tento zločin odsúdilo.

Moskva 6. júna (TASR) - Rusko z utorňajšieho útoku na Kachovskú priehradu obvinilo Ukrajinu a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby tento zločin odsúdilo. TASR správu prevzalo z agentúr AFP a DPA.

"Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby slovne odsúdilo trestné činy ukrajinských úradov, ktoré sú viac a viac neľudské a predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

"Tento incident je teroristický útok proti čisto civilnej infraštruktúre," dodala ruská diplomacia.

Rusko podľa ministerstva požiadalo o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s cieľom dosiahnuť odsúdenie humanitárnej a ekologickej katastrofy spôsobenej Kyjevom. Ukrajina z výbuchu na vodnej nádrži obviňuje Rusko.

BR OSN má k útoku na priehradu mimoriadne zasadnúť v utorok o 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ). Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že išlo o plánovaný a cielený čin ukrajinskej armády, ktorý bol súčasťou protiofenzívy Kyjeva.