Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada od Nemecka vysvetlenie incidentu s ruskými motorkármi

Jeden z motorkárov klubu Noční vlci Alexander Zaldostanov 28. apríla 2015, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Klub Noční vlci si pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom naplánoval jazdu z Moskvy do Berlína.

Moskva 1. mája (TASR) - Rusko dnes formou protestnej nóty požiadalo nemecké úrady o vysvetlenie incidentu s tromi ruskými občanmi, ktorých vo štvrtok nemecké nevpustili na územie krajiny.

Incident sa odohral vo štvrtok na berlínskom letisku Schönefeld, kde príslušné nemecké úrady odmietli povoliť vstup na nemecké územie trom občanom Ruskej federácie, ktorí sú členmi medziregionálnej spoločenskej organizácie Ruskí motocyklisti. Všetci traja Rusi pritom mali platné víza nutné pre vstup do schengenskej zóny.

Postup nemeckých úradov označilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí za "ničím nepodložený, diskriminujúci a politicky motivovaný", informovala dnes agentúra TASS.

Ruské ministerstvo spresnilo, že občania Ruskej federácie sa museli podrobiť dlhej kontrole totožnosti, pravosti pasu a víz, po ktorej im nemecké úrady oznámili, že ich nemôžu vpustiť na územie Nemecka, pretože by mohli ohroziť bezpečnosť krajiny. Súčasne im nariadili, aby sa najbližším lietadlom vrátili do Ruska.

Incident na letisku Schönefeld označil ruský rezort diplomacie aj za pokus o diskreditáciu motorkárskej jazdy časťou Európy, ktorý iniciovala organizácia Ruskí motocyklisti pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom.

Účastníkov motorkárskej jazdy z ruského klubu Noční vlci nevpustili na svoje územie ani Poľsko a Litva, voči čomu sa ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež ostro ohradilo formou diplomatických nót.

Klub Noční vlci si pri príležitosti 70. výročia víťazstva Červenej armády nad nacistickým Nemeckom naplánoval jazdu z Moskvy do Berlína. Jeho členovia sa chceli zastaviť na viacerých pietnych miestach v Bielorusku, Poľsku, na Slovensku, v Rakúsku a Česku, aby si uctili pamiatku padlých sovietskych vojakov. Ich jazda sa mala skončiť 9. mája v Berlíne.