Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko žiada oficiálne stanovisko Srbska k dodávkam zbraní na Ukrajinu

Samohybné delostrelecké vozidlo strieľa na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ruské internetové noviny Mash blízke Kremľu v pondelok obvinili Belehrad, že na Ukrajinu dodal muníciu pre raketové systémy GRAD.

Belehrad/Moskva/Kyjev 3. marca (TASR) - O napätie medzi tradičnými spojencami Srbskom a Ruskom sa postarali nedávne tvrdenia o údajných dodávkach srbských zbraní Ukrajine. Moskva od Belehradu v tejto súvislosti požaduje oficiálne stanovisko, citoval vo štvrtok večer hovorkyňu ruského rezortu diplomacie Mariju Zacharovovú srbský internetový portál TV N1. TASR informuje v piatok na základe správy agentúry APA.

Podľa Zacharovovej ide o zvlášť dôležitú tému s ohľadom na bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Srbskom. Hovorkyňa už predtým pre ruskú stanicu RBC TV uviedla, že Moskva je pre údajnú účasť Srbska na dodávkach zbraní Ukrajine "hlboko znepokojené".

Ruské internetové noviny Mash blízke Kremľu v pondelok obvinili Belehrad, že na Ukrajinu dodal muníciu pre raketové systémy GRAD. Dodanie 3500 kusov rakiet typu M21 malo údajne prebehnúť cez Turecko a Slovensko. Srbské médiá citovali server, podľa ktorého Srbsko tieto zbrane prostredníctvom kanadskej firmy vyviezlo do Turecka, ktoré ich následne za pomoci americkej firmy cez Slovensko vyviezlo na Ukrajinu.

Srbský minister obrany Miloš Vučelič akékoľvek dodanie zbraní bojujúcim stranám na Ukrajine odmieta.

Tradičné dobré vzťahy medzi Belehradom a Moskvou sú v poslednom období v dôsledku tejto kauzy naštrbené napriek tomu, že sa srbská vláda napriek tlaku zo strany EÚ zdráha pripojiť k sankciám voči Rusku. Aj keď sa pritom Srbsko odvoláva na medzinárodné právo, predpokladá sa, že je za tým otázka jeho niekdajšej provincie Kosovo, konštatuje APA. Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s právom veta sa považuje za kľúčového spojenca Belehradu v súvislosti s úsilím Belehradu o Kosovo, ktoré jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008.

Srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti len tento týždeň v pondelok súhlasili so západným návrhom na normalizáciu vzťahov medzi Belehradom a Prištinou. Vučič však vyhlásil, že kým bude vo funkcii prezidenta, nepodpíše žiadne priame ani nepriame uznanie Kosova, ako ani jeho členstvo v OSN. V najnovšom západnom návrhu sa vzájomné uznanie Srbska a Kosova, ako ani prijatie Prištiny do OSN spomínať nebude. Uvádza sa v ňom však to, že Srbsko prestane brániť prijatiu Kosova do medzinárodných organizácií.

Plná implementácia takéhoto návrhu de facto povedie k uznaniu nezávislosti Kosova Belehradom, a tým aj k značnému zníženiu vplyvu Moskvy na Sbrsko, konštatuje APA.