Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Rusko zintenzívnilo útoky na Avdijivku na východe Ukrajiny

Vtáci lietajú okolo čierneho dymu, ktorý stúpa z ruín súkromnej farmy a horiacej sýpky po ruskom raketovom útoku. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci dosiahli nedávno vojenské pokroky v obci Stepove ležiacej južnej od koksovne.

Kyjev 16. novembra (TASR) - Rusko zintenzívnilo útoky na ukrajinské mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii, uviedol vo štvrtok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Avdijivka čelí intenzívnym útokom už vyše mesiaca. "Je to tu veľmi horúce, predovšetkým v posledných dňoch začal byť nepriateľ aktívnejší," uviedol Barabaš. Dodal, že Rusko pri útokoch na mesto používa obrnené vozidlá, zameriava sa na priemyselnú zónu mesta a neustále zasahujú pozície v meste.

Avdijivka leží v Doneckej oblasti neďaleko východoukrajinského mesta Doneck, ktoré ovládajú Rusi. Ostreľovaniu je tak vystavovaná už od roku 2014 a je z veľkej časti zničená. V súčasnosti tam žije len niečo vyše 1400 ľudí. Pred vojnou malo pritom mesto asi 30.00 obyvateľov.

Ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj, ktorý stojí na čele ukrajinskej protiofenzívy na juhu, uviedol, že ukrajinskí vojaci "držia pevne obranu v smere na Avdijivku".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opísal minulý týždeň situácia v Avdijivke ako jednu z "najhorúcejších" oblastí na frontovej línii.

Britské ministerstvo obrany v každodennej správe o situácii na Ukrajine vo štvrtok uviedlo, že Rusko sa takmer určite snaží o tzv. kliešťový manéver, aby obkľúčilo mesto.

Podľa britského rezortu sa ruské sily zrejme nachádzajú pri koksovni ležiacej na "kľúčovej taktickej pozícii" pri hlavnej ceste do mesta.

Ruskí vojaci dosiahli nedávno vojenské pokroky v obci Stepove ležiacej južnej od koksovne.