Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko zintenzívňuje boje, očakáva sa ďalšia evakuácia z Mariupola

Na satelitnej snímke most, ktorý bol opakovane terčom ruských raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa počas 68. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

Spojené štáty varovali, že Rusko sa pripravuje oficiálne anektovať oblasti na východe Ukrajiny.

Kyjev 3. mája (TASR) - V kľúčovom ukrajinskom prístavnom meste Odesa a na východe Ukrajiny aj v utorok pokračovali boje, zatiaľ čo sa mala uskutočniť nová evakuácia civilistov z vojnou zničeného mesta Mariupol. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

Spojené štáty varovali, že Rusko sa pripravuje oficiálne anektovať oblasti na východe Ukrajiny. Európska únia medzitým oznámila svojim členským štátom, aby sa pripravili na úplné zastavenie dodávok ruského plynu. Brusel zároveň pripravuje nový balíček sankcií voči Moskve.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyvolal pobúrenie tvrdením, že nacistický vodca Adolf Hitler mohol mať "židovskú krv", pričom sa odvolal na konšpiračnú teóriu v snahe zdiskreditovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý má židovský pôvod, píše AFP.


Izrael, ktorý sa od ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára snaží udržať krehkú rovnováhu medzi oboma stranami, tieto vyjadrenia odsúdil a predvolal si ruského veľvyslanca. Zelenskyj tiež odsúdil Lavrovovo vyjadrenie ako "antisemitské" a dodal, že Rusko "zabudlo na všetky lekcie z druhej svetovej vojny".

Na archívnej snímke z 2. mája 2022 ľudia čakajú v aute po príchode do prijímacieho strediska pre vysídlených ľudí v Záporoží na Ukrajine.
Foto: TASR/AP



Po tom, ako sa Moskve nepodarilo dobyť hlavné mesto Kyjev, Rusko presunulo svoju vojenskú agresiu do prevažne rusky hovoriacich oblastí a zvýšilo tlak na Odesu, kultúrne centrum, ktoré je dôležitým čiernomorským prístavom.

Ruská invázia, ktorá sa začala 24. februára, pripravila o život už tisíce ľudí a viac ako 13 miliónov prinútila opustiť svoje domovy.

Medzi najviac poškodené mestá patrí Mariupol, kde zahynulo veľké množstvo ľudí, a tí, ktorí prežili, majú obmedzený prístup k potravinám, vode a liekom, keďže Rusko bojuje o spojenie južného a východného pásma územia pod svojou kontrolou.

Kyjev uviedol, že počas víkendu bolo z tamojšieho priemyselného komplexu Azovstaľ, kde sa vojaci a civilisti ukrývajú v spleti podzemných tunelov, evakuovaných viac ako 100 civilistov.

Ukrajina a Rusko koordinujú evakuáciu civilistov s úradmi OSN a Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).