Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko znova hlási rekordný počet úmrtí na covid

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do piatka bolo v krajine plne zaočkovaných niečo vyše 30 z celkovo 146 miliónov obyvateľov.

Moskva 13. augusta (TASR) – Rusko zaznamenalo v piatok druhý deň po sebe rekordný počet úmrtí na ochorenie COVID-19. Za posledných 24 hodín ich v krajine hlásili 815, informuje s odvolaním sa na ruské úrady agentúra AFP.

Hranicu 800 úmrtí Ruská federácia prekročila po prvý raz predošlý deň, keď ich pribudlo 808. Celkovo si pandémia v Rusku vyžiadala už 168.864 obetí, čo je najvyššia bilancia v Európe. Úmrtnosť predstavuje podľa ministerstva zdravotníctva 2,58 percenta.

V Moskve v piatok starosta Sergej Sobianin oznámil ďalšie uvoľňovanie epidemiologických opatrení. Firmy podľa neho už nebudú musieť nechať pracovať z domu najmenej 30 percent zamestnancov, pričom bez obmedzení bude možné navštevovať aj zoologické záhrady. V platnosti zostáva zákaz hromadných podujatí a obmedzenie počtu návštevníkov divadiel, kín či koncertov, uviedla agentúra DPA.

Sobianin na svojej webovej stránke napísal, že pandémia naďalej ustupuje a počet nových hospitalizácií v ruskej metropole sa oproti polovici júna znížil o viac než polovicu. Doplnil, že zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny je dosiaľ len 4,5 milióna Moskovčanov.

Ruské úrady čelia skepse, ba dokonca i neochote tamojších občanov dať sa zaočkovať. Podľa nezávislého júlového prieskumu neplánuje podstúpiť vakcináciu až 54 percent Rusov, uviedla AFP. Do piatka bolo v krajine plne zaočkovaných niečo vyše 30 z celkovo 146 miliónov obyvateľov.