Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rusko zruší zóny, kde sa nehasili lesné požiare

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Škody spôsobené vlaňajšími lesnými požiarmi dosiahli asi 10 miliárd rubľov, náklady na ich hasenie boli viac ako 3,5 miliardy rubľov.

Moskva 7. februára (TASR) - Ruské ministerstvo prírodných zdrojov vydalo nariadenie, že v roku 2020 budú zrušené zóny, kde sa pre ich nedostupnosť a vzdialenosť od ľudských sídiel v uplynulých rokoch nehasili lesné požiare.

Podľa agentúry Interfax o tom v Novosibirsku informoval námestník tohto ministerstva a súčasne riaditeľ Federálnej agentúry lesného hospodárstva (Rosleschoz) Sergej Anoprijenko. Zároveň upozornil, že v dôsledku tohto nariadenia je naliehavo nutné revidovať smernice na hasenie požiarov.

Anoprijenko pripomenul, že vlani v Rusku lesné požiare vyčíňali na ploche s rozlohou viac ako 10 miliónov hektárov.

Požiarmi bola najviac postihnutá Sibír, najmä niektoré regióny Krasnojarského kraja a Irkutskej oblasti, ako aj v Jakutsku. Obyvatelia väčšiny sibírskych regiónov počas vlaňajšieho leta trpeli dymom, ktorý prinášal vietor z horiacich lesov, pričom požiare v odľahlých oblastiach sa ani nehasili. Umožňoval to zákon v prípadoch, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody. Podľa ruských médií navyše chýbali peniaze na likvidáciu rozsiahlych požiarov.

Škody spôsobené vlaňajšími lesnými požiarmi dosiahli asi 10 miliárd rubľov, náklady na ich hasenie boli viac ako 3,5 miliardy rubľov. Tieto požiare sa úplne podarilo uhasiť až koncom septembra.

Podobnú situáciu očakáva Anoprijenko aj počas tejto jari a leta. Už v apríli hrozí riziko vypuknutia lesných požiarov v Tuviansku a na juhozápade Irkutskej oblasti, v máji zasa na severozápade tejto oblasti, na západe Tuvianska, vo východnej časti Altajskej republiky, na juhu Chakaskej republiky a na východe Krasnojarského kraja.

Anoprijenko zároveň podľa Interfaxu uviedol, že vlani prvýkrát v postsovietskom období boli lesné porasty v Rusku obnovené na ploche s rozlohou väčšou ako milión hektárov, pričom viac ako 300.000 hektárov nových porastov pripadá na Sibír.