Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko zrušilo bezvízový režim pre diplomatov z väčšiny krajín Európy

Na snímke zahmlené Červené námestie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie v Moskve to oznámil na Twitteri.

Moskva 5. mája (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu na sociálnej sieti Twitter ohlásilo zrušenie bezvízového vstupu pre držiteľov diplomatických pasov z väčšiny európskych krajín. TASR prevzala správu z televízie CNN.

"Rusko zrušilo bezvízový vstup pre držiteľov diplomatických pasov, ako aj zjednodušené vízové postupy pre členov oficiálnych delegácií, predstaviteľov vlád, parlamentov, súdnictva a novinárov z krajín Európskej únie, Dánska, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska," oznámil rezort diplomacie v Moskve na Twitteri.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavila v stredu návrh šiesteho balíka sankcií proti Rusku. K vyše tisícke jednotlivcov na čiernom zozname pribudne ďalších 58 popredných osobností ruského režimu vrátane vojakov, ktorí sa zúčastňujú na vojenskej invázii na Ukrajine.

Na sankčnom zozname sa ocitli aj manželka, dcéra a syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, šéf Telekomunikačnej regulačnej agentúry Roskomnadzor Andrej Lipov a tiež hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill, ktorý sa stal podľa EK jedným z hlavných podporovateľov vojenskej agresie proti Ukrajine.