Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko:Čína má plné právo prijať opatrenia na ochranu svojej suverenity

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (tretia sprava) a taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu (prvý zľava) na letisku v Tchaj-peji na Taiwane 2. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov.

Moskva 2. augusta (TASR) - Rusko označilo návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane za "čistú provokáciu". Moskva zároveň tvrdí, že Čína má plné právo prijať opatrenia na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti. Vyplýva to z utorkového vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Vyzývame Washington, aby sa zdržal krokov, ktoré podkopávajú regionálnu stabilitu a medzinárodnú bezpečnosť, a aby uznal novú geopolitickú realitu, v ktorej už nie je priestor pre americkú hegemóniu," napísal ruský rezort diplomacie.

Moskva vyjadrila plnú solidaritu s Pekingom ešte pred príletom Pelosiovej na Taiwan. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že takáto návšteva "zvyšuje napätie v regióne" a obvinil Washington, že si vyberá "cestu konfrontácie".

"Chceme ešte raz zdôrazniť, že s Čínou sme absolútne solidárni, jej postoj k problému je pochopiteľný a absolútne opodstatnený," dodal Peskov.

Pelosiová je najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve Taiwanu za uplynulých 25 rokov. Čína považuje tento fakticky nezávislý ostrov za súčasť svojho územia. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť.