Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruskom vedená aliancia plánuje vojenské cvičenia pri afganskej hranici

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Sergej Lavrov upozornil Taliban, že Moskva sleduje plnenie sľubov hnutia o zabránení začatia útokov zo strany radikálnych skupín na susedné štáty Afganistanu.

Dušanbe 16. septembra (TASR) - Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), na čele ktorej stojí Rusko, vo štvrtok oznámila, že v októbri plánuje v Tadžikistane pri hraniciach s Afganistanom uskutočniť rozsiahle vojenské cvičenia.

Ako konštatovala agentúra AFP, Moskva si po odchode Spojených štátov z Afganistanu a prevzatí moci v krajine militantným hnutím Taliban upevňuje svoju pozíciu kľúčového hráča v regióne.

Generálny tajomník ODKB Stanislav Zas uviedol, že organizácia v bývalej sovietskej republike usporiada niekoľko "rozsiahlych cvičení". Séria cvičení bude zahŕňať "najväčšie cvičenie (ODKB) v tomto roku", povedal Zas.

Dodal, že ODKB prijala "kolektívne opatrenia" na zaistenie bezpečnosti Tadžikistanu v prípade "zhoršenia" situácie na hraniciach s Afganistanom.

Samotná ODKB, obranná aliancia šiestich krajín bývalého Sovietskeho zväzu, v spoločnom vyhlásení vyjadrila znepokojenie nad zhoršením bezpečnostnej situácie v Afganistane.

K oznámeniu prichádza po tom, ako ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu upozornil Taliban, že Moskva sleduje plnenie sľubov hnutia o zabránení začatia útokov zo strany radikálnych skupín na susedné štáty Afganistanu.

Rusko v posledných mesiacoch zintenzívnilo vojenské cvičenia v Strednej Ázii. Okrem cvičení v Kirgizsku a Tadžikistane uskutočnila Moskva spoločné vojenské cvičenia s Uzbekistanom, bývalým členom ODKB, ktorý má s Afganistanom 144 kilometrov dlhú hranicu.