Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko: Nemecko chce uznaním genocídy na Ukrajine zakryť svoju minulosť

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) schválil uznesenie, podľa ktorého bol hladomor na Ukrajine v 30. rokoch minulého storočia genocídou spáchanou sovietskym komunistickým režimom, 30. novembra 2022 v Berlíne. Foto: TASR/AP

O hladomore z rokov 1932 – 1933 hovorí Kyjev ako o úmyselnej genocíde Stalinovho režimu, ktorého cieľom bolo vykynožiť ukrajinských roľníkov.

Moskva/Berlín 1. decembra (TASR) - Krok Nemecka uznať hladomor na Ukrajine za genocídu sovietskeho komunistického režimu je protiruskou provokáciou a snahou Nemecka o zakrytie svojej nacistickej minulosti. Vyhlásilo vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Rusko takto reagovalo na rozhodnutie nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu). Ten v stredu schválil uznesenie, v ktorom označil hladomor, v dôsledku ktorého zomreli milióny Ukrajincov, za genocídu. Tento krok vzapätí privítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko vo štvrtok odmietlo tvrdenie o genocíde s tým, že v dôsledku hladomoru trpeli milióny ľudí v celom Sovietskom zväze vrátane Ruska. "Je to ďalšia snaha o odôvodnenie a ďalšie presadzovanie kampane - ktorú založila Ukrajina a podporuje ju Západ - zameranej na démonizáciu Ruska a štvanie Ukrajincov proti Rusom," uvádza ruský rezort diplomacie vo vyhlásení.

"Nemci sa snažia prepísať svoje dejiny... zľahčiť svoju vlastnú vinu a zakryť spomienky na bezprecedentnú povahu nespočetného množstva zločinov spáchaných nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny," dodáva ruská diplomacia.

Zároveň obvinila nemecký parlament z toho, že schválením rezolúcie o hladomore "oživuje fašistickú ideológiu rasovej nenávisti a diskriminácie v snahe zbaviť sa vlastnej zodpovednosti za vojnové zločiny".

O hladomore z rokov 1932 – 1933 hovorí Kyjev ako o úmyselnej genocíde Stalinovho režimu, ktorého cieľom bolo vykynožiť ukrajinských roľníkov. Komunisti vtedy v rámci násilnej kolektivizácie zhabali ukrajinským roľníkom úrodu a nechali ich hladovať.